Viete prečo problémy „zajedáme“?
Stalo sa Vám niekedy, že ste sa cítili „pod psa“, mali ste zlosť alebo Vás niečo trápilo a upokojili ste sa čokoládou, sušienkou alebo inou pochúťkou? Ak občas svoje problémy tzv. „ zajedáte“ verte tomu nie je to náhoda.
Málokto totižto vie, že fyzické a psychické zdravie ovplyvňuje z veľkej časti strava. Črevný trakt má minimálne toľko nervových zakončení ako mozog, vďaka čomu dostáva názov „druhý mozog“. V zdravom črevnom trakte sa tvorí viac ľudovo nazývaného „hormónu šťastia“ serotonínu, ako v iných orgánoch, ktorý má veľmi silný účinok proti depresii. Vedci dnes už berú do úvahy to, že ak je črevná mikroflóra narušená a chýbajú niektoré črevné hormóny príčinou môžu byť rôzne úzkosti a depresie... Je dôležité byť fit, byť v rovnováhe. Lebo ak duša trpí tak telo plače ....
Veľmi silne je na emočné receptory napojený náš denný príjem stravy. V dnešnej dobe jeme nielen vtedy keď máme hlad, ale s jedlom spájame omnoho viac, teda aj emócie. Napr. uspokojenie, odmena, komunikácia, ktorá má okrem iného aj dôležité sociálne aspekty. Podľa posledných výskumov sa tráviaci trakt, tenké aj hrubé črevo, výrazne podieľa na tvorbe neuropeptidov. Úlohou neuropeptidov je okrem iného výmena informácií, ktoré sú naviazané na emócie. Práve tie sú zodpovedné za naše reakcie „z brucha“,našu intuíciu.
V slinivke brušnej je produkovaných viac ako 20 takýchto neuropeptidov, ktoré sa podieľajú na spracovaní prijatej stravy. Tak môžu byť nepríjemné pocity ako nervozita, strach, pocit samoty umlčané pomocou jedla, čo odpovedá na otázku prečo ľudia „zajedajú“ nervozitu, samotu či strach. Ak tieto informácie zoberieme do úvahy, je viac ako dôležité zamýšľať sa nad tým čo a za akých okolností jeme, aby sa z radosti a potešenia nestali frustrácia z nadobudnutých tukových pneumatík.